Мед "Буркуновий" 100 % натуральний зрілий мед.
Зібрано з власної пасіки, що розташована в лісо-степовій зоні України, без антибіотика - відмінний експортний варіант!
Основним медозбором для бджіл були квіти буркуну білого і лікувального жовтого буркуну.
Урожай 2021 року.
Буркун (донник або солодкий клевер) належить до трав'янистих багаторічників сімейства Бобові. Є прекрасним медоносом, як і більшість бобових. Цвіте з липня до жовтня.
Рослина поширилась з Європи та Азії. На даний момент зустрічається повсюдно. Легко адаптується до різних кліматичних умов. Краще росте на пустирях в балках і полях, часто зустрічається уздовж польових доріг.
Виділяють кілька видів буркуну, основні з яких: лікарський жовтий і звичайний білий. Обидва види мають запах свіжоскошеного сіна, джерело якого – кумарин, що міститься в тканинах і пилку.
Характеристики меду
Буркуновий мед відрізняється від інших поширених сортів наступними характеристиками:
• Колір: світлий, практично білий або кремовий, залежно від умов збирання пилку та нектару, колір може змінюватись в рідкому стані від майже прозорого до жовтуватого. Чим більше
бджоли підмішують пилку інших рослин, тим він темніше.
• Текстура: кремовий, дрібнозернистий.
• Аромат: ніжний з тонкими нотками ванілі.
• Смакові якості. Смак солодкий, не приторний, з чіткими нотками ванілі.
• Кристалізація: кристалізується цей сорт швидко. Після кристалізації стає майже білим. Мед з буркуну білого дає дрібнозернисте осідання.
• Калорійність і склад:
основу складу становить фруктоза (40 %) і глюкоза (понад 36 %). Крім того, він містить вітаміни та мікроелементи, які потрібні людині для підтримання здоров'я. Енергетична цінність 100 г продукту всього 314 ккал.
Перевірка натуральності: як правильно вибрати
Зовнішній вид буркунового меду після кристалізації
Із-за свого білого кольору і кремової текстури, буркуновий мед часто плутають з ріпаковим медом. Тим не більш, під виглядом цього сорту можуть продавати менш корисний ріпаковий. Вони схожі за кольором, але відрізняються смаком і запахом!!! Ріпаковий мед - солодший, без ванільного присмаку та грубозернистий за текстурою, запах більш насичений та різкіший.
Корисні і лікувальні властивості
Всі продукти бджільництва корисні, але кожен з сортів має свою специфіку. Мед зібраний з жовтого буркуну примножує унікальні лікарські властивості рослини. Його перша «супер здатність» - викликати приплив грудного
молока. Друга – лікувати захворювання черевної порожнини, у тому числі подагру.
Крім того, цей сорт є:
1. Імуномодулятором. Добре використовувати для профілактики простудних захворювань.
2. Антисептиком. Застосовується при лікуванні запальних захворювань;
3. Болезаспокійливим при зовнішньому застосуванні (особливо для суглобів).
4. Заспокійливим. При сучасному ритмі життя ефективно бореться з хронічною втомою.
5. Загально-зміцнюючим. Допомагає відновитися після тривалих хвороб, стимулює м'язову і розумову активність, допомагаючи простіше переносити періоди напруженої роботи.
Вживання: показання та протипоказання
Мед з буркуну розкриває корисні властивості тільки при правильному застосуванні. Це дієтичний продукт, але він містить високу кількість цукрів. Добова норма для дорослої людини – 4 столові ложки. Не можна з'їдати все відразу. Більше користі цей сорт меду приносить за годину до їжі або вранці натще.
Буркуновий мед має корисні властивості, так і протипоказання. Людям, страждаючим цукровим діабетом або алергію на мед, краще утриматися від його застосування. Перш, ніж купити буркуновий мед, уточніть, чи немає у вас алергії на бобові (він буде викликати ту ж реакцію).
Терміни і правила зберігання
Мед з буркуну зберігає свої корисні властивості протягом тривалого часу. Він швидко кристалізується, тому ємність повинна щільно закриватися. Тару використовують скляну або керамічну, без вкраплень металу. Найкраще місце для зберігання – комора, де темно і прохолодно. Не можна тримати в холодильнику або на освітлених місцях.
Буркуновий мед – унікальний лікарський делікатес. При регулярному застосуванні він в змозі запобігти багато захворювань.
(//www.bboard.com.ua)
Лікарські та фармакологічні властивості меду
Згідно з даними Національного інституту здоров'я США, мед може бути ефективний при лікуванні опіків, ран, кашлю, діабету. Мед має підтверджені антибактеріальні та противірусні властивості, інтерес до яких останнім часом зростає.
Вироблення меду
Вироблення меду починається в організмі бджіл-збирачок. Ще під час роботи на квітках до нектару в медовий зобик додаються ферменти, виділені підглотковою залозою. Під впливом одного з них — інвертази відбувається гідроліз (розщеплення) сахарози на глюкозу і фруктозу. Бджоли-приймальниці одержують нектар від збирачок, продовжують обробку. Вони переносять солодкі краплини в комірки (стільники), багато разів випускають із зобика на кінчик хоботка і вбирають тому. Від цього нектар збагачується ферментами. Сахарози стає менше, а цукру і фруктози — більше. Крім хімічних перетворень, знижується вміст води під впливом активного випаровування. У результаті складної роботи бджіл, щодо перетворення нектару змінюється хімічний склад зрілого продукту, він стає густим, легко засвоюваним і придатним для тривалого зберігання. Готовий мед бджоли запечатують у комірках восковими кришечками. Ця ознака покладена в основу визначення його зрілості і строків відкачування. Незапечатаний мед має не тільки підвищену водність, а й містить значно кількість нерозщепленої сахарози, що знижує його якість. У недозрілому стані він скисає, зброджується, тому зберігатись не може.
Склад меду
У складі меду виявлено близько 300 речовин і зольних елементів (Диваків В. Р., 1979). У ньому концентрується весь склад нектару, збагачений виділеннями спеціальних залоз бджіл. Деякі компоненти утворюються в результаті хімічних реакцій у комірках стільників.
Склад меду: перший компонент — фруктоза (21,7% — 53,9%) і глюкоза (20,4% — 44,4%); другий — органічні кислоти; третій — хімічні елементи, кількість яких майже така ж, як і в крові людини; четвертий — білки (ензими), які прискорюють проходження хімічних процесів у живих організмах; п'ятий — інвертаза, діастаза, каталаза та інші складові; шостий — вітаміни; сьомий компонент меду — вода. Нормальна її кількість в меді становить від 15% до 20%.
Основною складовою частиною є цукри. Разом з іншими речовинами та елементами вони становлять в середньому 80% загальної маси, решта припадає на воду. Водність більшості сортів, зібраних у різних місцевостях нашої країни, становить близько 18%. Вміст води змінюється від 15 до 21%. Суміш цукру і фруктози називають інвертним цукром. У більшості сортів меду глюкоза і фруктоза потрапляють з нектару переважно в готовому вигляді. Певна частина їх при переробці нектару утворюється із сахарози під впливом ферментів і кислот. З підвищенням вмісту інвертного цукру поліпшується якість меду і його зрілість.
У високоякісних сортах меду близько 75% простих цукрів. Цукру, як правило, менше (близько 35%) ніж фруктози (40%). Співвідношення їх дуже впливає на фізичні властивості меду. Із збільшенням кількості цукру підвищується здатність до кристалізації, а від фруктози він солодший на смак і більш гігроскопічний (здатність вбирати в себе вологу, що є у навколишньому середовищі). За даними Української дослідної станції бджільництва, різні сорти медів України містять в середньому 68,5— 74,1% інвертного цукру (Черкасова А. І., 1969).
Сахарози в зрілому меді від 1,3 до 5%. У результаті переробки бджолами вона майже повністю або вся розщеплюється на глюкозу і фруктозу. Понад 7-8% її в меді свідчить про незрілість або фальсифікацію продукту. Містяться в меді мальтоза, невелика кількість декстринів (3—4%), білків (0,3%), кислот (0,1%) та ферментів, а також ароматичні речовини. З нектаром вони потрапляють у вулик і надають своєрідного запаху зрілому продукту. Найбільше їх у свіжому меді. Вони частково втрачаються при відкачуванні та зберіганні без щільного закривання, а найбільше — під час обробки, нагрівання та фасування, коли мед відкритий. У таких процесах мед бажано тримати за змоги закритим.
Вітаміни групи В, а також аскорбінова кислота (С) у суміші з іншими компонентами, що містяться в меді, дуже корисні для людського організму.
Вміст мінеральних речовин
Мінеральні речовини (зола) становлять в середньому 0,17% (0,112—0,32%), у медах темного кольору їх більше, що підвищує харчову цінність.
Ферменти
Такі ферменти, як інвертаза, діастаза, каталаза, ліпаза та інші, що містяться в меді, при нагріванні до високих температур (60 °C і вище) чи фальсифікації втрачають або знижують свою активність. Про вміст ферментів свідчить діастазне число. Діастазне число до 30—50 одиниць, що свідчить про високу ферментативну активність.
Енергетична цінність (100 г): 330 ккал (1382 кДж)
Харчова цінність (100 г):
• Білки 0,3 г
• Жири 0 г
• Вуглеводи 82,4 г
Глікеміний індекс: (показник, який відображає, з якою швидкістю той чи інший харчовий продукт розщеплюється в організмі людини і перетворюється на глюкозу — головне джерело енергії. Чим швидше розщеплюється продукт, тим вищий його глікемічний індекс. За еталон була прийнята глюкоза, глікемічний індекс якої дорівнює 100. Всі інші показники порівнюються з глікемічним індексом глюкози)
• 90 (високий)
Питома вага:
0,5 літр = 0,7 кг
1 літр = 1,4 кг
Ціна:
ГУРТ (від 10л / 14кг) 130 грн/кг.
РОЗДРІБ (від 1л) 230 грн/л
ПРОДУКТ ЗРОБЛЕНО САМОЮ ПРИРОДОЮ!
ОБИРАЮЧИ НАШИЙ МЕД - ВИ ОБИРАЄТЕ ЯКІСНИЙ ПРОДУКТ НА ВСІ 100%
Доставка по Україні: УкрПошта, Нова Пошта, Самовивіз.
Оплата: готівка, наложенний платіж, передплата картка Приват Банк.
Для замовлень звертайтесь будь-ласка за тел. 0956xxxxxx Юрій; тел. 0669xxxxxx Микола Іванович