ЧАДО
Оригінатор - Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН. Занесений до Реєстру сортів рослин України з 2004 року для вирощування в Лісостеповій зоні України.
Сортовирізначні ознаки.
Різновидність leuсurum – колос білий, остистий, щільний, неопушений, циліндричний, довжиною 6-8 см., не обсипається, неламкий, поникання середнє. Остюки білі по всій довжині колосу, довгі, паралельні, грубі, зазублені. Зернівка середня, маса 1000 зерен 40-45 г., янтарна, напіввидовжена, борозенка середня, забарвлення фенолом слабке. Колоскова луска середня, ланцетна, нервація виражена слабо, зубець короткий, гострий. Плече вузьке, скошене, дзьобоподібний кіль сильно виражений. Кущ прямостоячий, стебло міцне, виповнене.
Біологічні ознаки.
Сорт лісостепового екотипу, середньостиглий, тривалість вегетаційного періоду 77-110 діб. Стійкий до вилягання, висота рослин 85-100 см. Колос легко вимолочується. За стійкістю до летючої сажки, бурої іржі та борошнистої роси сорт знаходиться на рівні стандарту, за стійкістю до твердої сажки перевищує стандарт.
(//www.bboard.com.ua)
Господарські ознаки.
Потенційна врожайність 5,5 т/га. Вміст клейковини 34-36 %, вміст білка 14,5-16,5 %.
Виключною особливістю сорту Чадо є поєднання високих макаронних якостей з відмінними хлібопекарськими. Саме ця особливість зацікавила виробників круп і спеціалістів борошномельної промисловості, що зумовило підвищений попит на
насіння сорту.
Агротехнічні вимоги.
Норма висіву 4,5 млн. схожих зерен на гектар. Сорт характеризується високою екологічною пластичністю, що сприяє широкому розповсюдженню його у виробництві Характеризується підвищеною стійкістю до вилягання та доброю реакцією на інтенсивну технологію вирощування. Насіння перед посівом необхідно протруювати фунгіцидом та інсектицидом.
Урожайність в умовах СТОВ "Перемога" сягала 55,7 ц/га.