Романівська порода
овець дає відмінну шубу і смачне м'ясо. Проте найбільш цінними біологічними особливостями романівських овець є - висока плодючість і поліестричність. За окіт вони зазвичай приносять 2-4 ягнят, бувають випадки, коли
вівця приносить 5-7 і навіть 9 живих ягнят за одне ягніння. Суягність триває 140-153 дні. Сухостійний період романівських овець становить 94 дні, а всього від ягніння до ягніння - 241 день
Окоти дуже легкі завдяки тонкій структурі кістки і порівняно малій вазі ягнят. Ягнята дуже активні, фізично сильні і смокчуть вже через кілька хвилин після народження. Через відсутність оброслості навколо вимені і хвоста ягнята швидко знаходять соски, немає небезпеки інфекції на вимені. В
охоту вівці приходять через 30-40 днів після окоту, але краще ягнят відлучати від матки у віці 8-10 тижнів. Статева зрілість у цієї породи дуже рання в 3-4 місяці, але пускати в злучку овець можна не рашіше 8-12 місяців при вазі 40 кг. Вівці здатні приходити в охоту і давати потомство в усі сезони року.
(//www.bboard.com.ua)
Унікальні також барани романівської породи. Романівські барани відмінні стимулятори і пробники. Вони мають високе лібідо протягом всього року і здатні в короткі терміни охоплювати більше овець, ніж барани інших порід.
Романівська вівця це генетично чиста порода, тому в при схрещуванні з іншими породами в повній мірі проявляється гібридна сила при високій плодючості. Ці продуктивно-біологічні особливості романівських овець широко використовуються в країнах з розвинутим вівчарством в промисловому схрещуванні, а також для створення нових багатоплідних типів і порід овець.